ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1000 ΤΟΝΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

13 Νοεμβρίου 2019 Γράφτηκε από τον Νέα 1220
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ τα αδρανή υλικά (μπάζα, τούβλα, οικοδομικά υλικά κλπ) που μαζεύονται καθημερινά από τους δρόμους του Βύρωνα;

 • Τα αδρανή υλικά είναι ανακυκλώσιμα.
 • Όλοι οι δήμοι είναι εκ του νόμου υπόχρεοι να τα προωθούν για ανακύκλωση (ΚΥΑ 36259/1757/Ε103 [ΦΕΚ 1312/Β΄/24-8-2010).
 • Η Υπηρεσία Καθαριότητας κάθε Δήμου είναι αρμόδια να συλλέγει και να μεταφέρει τα υλικά αυτά σε χώρους κατάλληλους για την ανακύκλωσή τους. Από τις αρχές του 2018 απαγορεύεται η μεταφορά και ταφή των αδρανών υλικών στην χωματερή της Φυλής.
 • Οι περισσότεροι Δήμοι του Λεκανοπεδίου έχουν ήδη μεριμνήσει προκειμένου να μεταφέρουν τα αδρανή υλικά που συλλέγουν προς ανακύκλωση.
 • Δυστυχώς, ο Δήμος Βύρωνα δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να οργανώσει την υποχρεωτική πλέον ανακύκλωση των αδρανών υλικών, με αποτέλεσμα μπάζα και άλλα υλικά εκσκαφών, κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων να συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια της πόλης. Όσα δε συλλέγονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου δε μεταφέρονται προς ανακύκλωση!
 • Με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής συσσωρεύονται σήμερα πάνω από 1000 τόνοι αδρανών υλικών στον ορεινό όγκο του Υμηττού! Σε χώρο στην Α’ ζώνη Υμηττού, όπου παράνομα εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) του Δήμου Βύρωνα!
 • Ο Σ.Μ.Α. Βύρωνα βρίσκεται μέσα στο δάσος, σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως NATURA, πάνω από την περιοχή του «Κουταλά», πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Καρέα.

Πάνω από 1000 τόνοι απορριμμάτων στον Υμηττό... /Φωτογραφία της 11ης/11/2019

Από την επίσκεψη των δημοτικών συμβούλων της Πρωτοβουλίας κ.κ. Β. Σάρολα,

Κ. Τσιάκαλου και Δ. Παπαδημητρίου στον Υμηττό.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην πόλη μας…

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη 7/11/2019 και κλήθηκε – στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης/11/2019, που τελικώς ματαιώθηκε λόγω κατάληψης της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα – να συζητήσει και να αποφασίσει για τον τρόπο επίλυσης της αδιέξοδης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Η δε εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν τόσο πρόχειρη, ασαφής και αόριστη, που δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον είναι ικανή να αντιμετωπίσει – έστω και τώρα – το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τόσο μέσα στην πόλη του Βύρωνα όσο και στον ορεινό όγκο του Υμηττού. Υπήρξε δε σειρά ανακοινώσεων καταδίκης της δημοτικής αρχής Βύρωνα από την ΠΟΕ- ΟΤΑ, την ΑΔΕΔΥ κ.ά., με κατηγορίες για προσπάθεια από μέρους του Δημάρχου Βύρωνα να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, κάνοντας χρήση του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών που μας εξέλεξαν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου:

 • ΖΗΤΑ την άμεση απομάκρυνση και προώθηση για ανακύκλωση των 1000 περίπου τόνων αδρανών υλικών που συσσωρεύονται σήμερα στον ορεινό όγκο του Υμηττού. Δε μπορεί να συνεχιστεί η κερδοσκοπική και εγκληματική δραστηριότητα εναπόθεσης απορριμμάτων, μπαζών κλπ. στο βουνό μας, στον Υμηττό. Ήρθε η ώρα να μπει τέλος στην ανεύθυνη συμπεριφορά όλων όσων διευκολύνουν ή  κλείνουν τα μάτια στη συνεχιζόμενη καταστροφή του πολυτιμότερου από κάθε άποψη «περιουσιακού» στοιχείου της πόλης μας,  επικαλούμενοι κάθε λογής σοφίσματα και δικολαβισμούς.
 • ΑΠΑΙΤΕΙ την άμεση απόδοση ευθυνών για το γεγονός ότι τα απορρίμματα αντί να ανακυκλώνονται παραμένουν στον Υμηττό και μολύνουν το δάσος.
 • ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ για άλλη μία φορά υπεύθυνα την πρωτοβουλία ζητώντας την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την άμεση απομάκρυνση των 1000 τόνων απορριμμάτων από τον ΣΜΑ.
 • Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα βρίσκεται στο ΚΟΚΚΙΝΟ. Είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό των υπηρεσιών καθαριότητας  και ανακύκλωσης. Άμεσος στόχος, η βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη, ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών προς όφελος των δημοτών.

 

Βύρωνας, 13/11/2019

 

Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Αναζήτηση

Ημερολόγιο

« Μάρτιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31