Πές το όπως θέλεις

16 Μαϊος 2019 Γράφτηκε από τον Νέα 808
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

 

Ο Βύρωνας είναι μια γειτονιά που μπορεί να σου πει πολλές ιστορίες. Ιστορίες της προσφυγιάς, ιστορίες της κατοχής και της αντίστασης αλλά και ιστορίες καθημερινές και ανθρώπινες. Αυτές οι ιστορίες πολλές φορές λέγονται μέσα από τη μουσική. Στο Βύρωνα έχουμε μια παράδοση, νεαρή σε ηλικία αλλά ισχυρή σε παρουσία και ουσία, την εναλλακτική μουσική και έκφραση.

Συγκεκριμένα στο Βύρωνα εδώ και περίπου τριάντα χρόνια ζούνε άνθρωποι που εμπλέκονται με το Hip-Hop και τη rap μουσική. Υπάρχουν άνθρωποι που χορεύουν break, άνθρωποι που κάνουν graffiti, γράφουν και λένε στοίχους ή κάνουν μουσική. Θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για να αναφερθούμε έστω και ονομαστικά σε όλους αυτούς που δημιουργούν πράγματα εντός αυτής της κουλτούρας στην γειτονιά μας.  Υπάρχουν επίσης άλλοι τόσοι που στηρίζουν αυτή  τη σκηνή και μερικοί, κυρίως νέοι, που θα θέλανε να εμπλακούν με κάποιο από τα κομμάτια της συγκεκριμένης κουλτούρας που αναφέρθηκαν πιο πάνω, παιδιά που νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Ο δήμος θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία σε όλα αυτά τα παιδιά να δοκιμάσουν και να εξελίξουν τον εαυτό τους πάνω σε ό,τι τους αρέσει με τη δημιουργία ενός χώρου που όλες αυτές οι μορφές έκφρασης θα μπορούσαν να συναντηθούν.

Με λίγα λόγια, θα μπορούσε να υπάρχει ένας χώρος με έστω έναν βασικό εξοπλισμό που κάποιος έμπειρος beatmaker (από τους πολλούς που έχουμε στην περιοχή) θα έδειχνε σε νέους ανθρώπους τον τρόπο με τον οποίοι μπορούν να κάνουνε μουσική. Αντίστοιχα κάποιος ΜC θα μπορούσε να μιλάει για τον τρόπο που γράφει και τραγουδάει τους στίχους του. Το ίδιο και σχετικά με το χορό ή το graffiti.

Δεν μπορεί να φτιάχνονται καλλιτεχνικά εργαστήρια τα οποία δεν θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων της περιοχής. Εκτός λοιπόν από τα ήδη υπάρχοντα εργαστήρια θα πρέπει να φτιαχτούν ομάδες που θα δίνουν διεξόδους σε νέους ανθρώπου μέσα από την τέχνη και την κουλτούρα που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Όλο αυτό θα μπορούσε να γίνει με ελάχιστο κόστος, όμως θα απέδιδε τεράστια οφέλη. 

Ενάντια στην αποδοχή της μιζέριας που άλλοι προσπαθούνε να επιβάλλουν εμείς προτείνουμε την έκφραση και τη δημιουργία με τον τρόπο που η περιοχή έχει επιλέξει. Πάμε λοιπόν πιστοί σε αυτή τη νέα αλλά ισχυρή παράδοση να κάνουμε κάτι όμορφο για την πόλη και τους ανθρώπους της σχεδιάζοντας πράγματα που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες όσων ζητάμε να συμμετέχουν και δεν έχουν ήδη αποφασιστεί ήδη σχεδιαστεί βάση μιας  μόνο όψης της κοινωνίας. 

Στο Βύρωνα των αναγκών και των ονείρων μας οι άνθρωποι χορεύουν, τραγουδούν και βαφούν τους τοίχους με αγάπη.

 

Θανάσης Δουβλέκας

Υποψήφιος Δημοτικός Συμβούλος με την Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γιατί να ψηφίσω; Καρέας…Η εξοχή του Βύρωνα... »